2004 – 2005

“Ο Μισάνθρωπος”

Ο Βασίλης Παλαιολόγος συμπρωταγωνιστεί με το Γιώργο Μεσσάλα στο θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42-46, Αθήνα) στο έργο του Μολιέρου «O Μισάνθρωπος» ερμηνεύοντας το ρόλο του φίλου του Φιλώτα.

Κριτικές & Σχόλια:

 • ΕΞΟΔΟΣ, 11-11-2004

  “Ο Γιώργος Μεσσάλας ως Μισάνθρωπος και η Ντένη Θεμελή στο ρόλο της μοιραίας γυναίκας στάθηκαν στους ρόλους τους με μέτρο, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Αντίθετα ο Ανδρέας Ντούζος και η Όλγα Πολίτου επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι υπερβολής, που εμένα τουλάχιστον μου έδωσε την εντύπωση «παλιακού παιξίματος», αφού προσπαθούσαν με μορφασμούς να αποσπάσουν το γέλιο του θεατή, γεγονός που δεν ταίριαζε καθόλου στην ατμόσφαιρα της παράστασης.

  Ξεχωριστά να αναφέρω τον Βασίλη Παλαιολόγο που ήταν πλήρως εναρμονισμένος στο ύφος και την ατμόσφαιρα του έργου, καταφέρνοντας να δώσει στον ήρωά του ταυτότητα και πετυχαίνοντας μια αξιόλογη ερμηνεία.

  Περισσότερο μετρημένοι – χωρίς όμως να πετυχαίνουν στο έπακρο το στόχο τους – ήταν ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος και ο Γιάννης Λιακάκος.”Μαρένα Καδιγιαννοπούλου

 • ΤΑ ΝΕΑ, 22-11-2004
  Μολιέρος σε μισοσκότεινο μπαρ

  “H παράσταση στο θέατρο «Αλκυονίς» έχει ρυθμό, συνέπεια και σκηνική πειθώ. H τοποθέτηση της δράσης σ’ ένα σύγχρονο μισοσκότεινο μπαρ για σνομπ είναι ευφυής.

  Ο Γιώργος Μεσσάλας στον κεντρικό ρόλο παίζει με την πρέπουσα οργή, την αγανάκτηση και την υπερβολική απολυτότητα τον ασυμβίβαστο κριτικό των ηθών της εποχής του. Και δείχνει καθαρά πώς κουρεύει αυγά, αφού ο κόσμος έτσι είναι και αυτός μόνο στην εξορία του Θεού θα βρει τη λύση του.

  Ο Βασίλης Παλαιολόγος, νέος φέρελπις ηθοποιός, δείχνει πλούσια προσόντα και πλαστικότητα.

  H Ντένη Θεμελή παίζει με προπέτεια τη ματαιόδοξη και ψυχρή υπολογίστρια που δολώνει το αγκίστρι με υποσχέσεις σεξ.

  Έξοχη η φιγούρα που πλάθει η έμπειρη Όλγα Πολίτου. Με θαυμάσια άνεση παίζοντας τη θεοσεβούμενη κουτσομπόλα αποκαλύπτει σιγά-σιγά την ασελγή της απληστία.

  Ο Ανδρέας Ντούζος, λιτός, σίγουρος, αποτελεσματικός καρατερίστας. Ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, ανόητος εραστής, λίγο υπερβολικός και αρκετά άχρωμος, ο σελέμης εραστής του Λιακάκου.”Κώστας Γεωργουσόπουλος

 • ΒΡΑΔΥΝΗ, 04-02-2005 ΤΕΧΝΟΡΑΜΑ
  “Ο μισάνθρωπος” στο Αλκυονίς

  “Κοντά στο Γιώργο Μεσσάλα, ως φίλος του πρωταγωνιστή, ο Βασίλης Παλαιολόγος παίζει με κέφι και με κινήσεις ευθύβολες στις οποίες προσθέτει χαρακτηριστικότατες εκφράσεις του προσώπου, έτσι ώστε να επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σε όλα τα επίπεδα της ερμηνείας δραματικού χαρακτήρα.

  Ο κ. Παλαιολόγος παρακολουθεί με σκηνική ενάργεια τις κινήσεις του Γιώργου Μεσσάλα εποπτεύοντας μολαταύτα τον περίγυρο στο σύνολό του και εισχωρώντας διαβρωτικά σε αυτόν, για να αποδείξει τελικά ότι η ποιοτική συμμετοχή ενός ηθοποιού έγκειται κυρίως στην ευελιξία του και στη ικανότητά του να αναδεικνύει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους συμπαίκτες του.

  Ο Βασίλης Παλαιολόγος το κάνει αυτό με μαεστρία, στην οποία αναγνωρίζουμε εντούτοις το σεβασμό του νεαρού ηθοποιού απέναντι στους άκρως δοκιμασμένους στο σανίδι συναδέλφους του, που συναποτελούν το θίασο.

  Με την Όλγα Πολίτου για παράδειγμα, στο ρόλο της αγαπημένης ξαδέρφης, ο κ. Παλαιολόγος συν-δημιουργεί ζεύγος σημασιών και δράσεων που λειτουργούν διαστρωματικά στην παράσταση, καθώς συγχωνεύουν συμπλεγματικά (και όχι απλουστευτικά) τη δυναμική του γνωστού ισχυρότατου ταμπεραμέντου της ηθοποιού Όλγας Πολίτου και του σκηνικού της δημιουργήματος σε συνάρτηση με την πονηρή αμηχανία του φίλου του πρωταγωνιστή που υποδύεται ο Βασίλης Παλαιολόγος.”Μαρίκα Θωμαδάκη, Καθηγήτρια της Σημειολογίας του Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ο Μισάνθρωπος

 

Tο έργο

O Μισάνθρωπος είναι ένα από τα κορυφαία έργα του παγκόσμιου θεάτρου, μια σάτιρα κωμωδία μιας κοινωνίας που βουλιάζει μέσα στο ψέμα και όπου κανείς δεν τολμάει να πει την αλήθεια.

Ο Μισάνθρωπος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1665. Ο σκηνικός χώρος που παίζεται το έργο είναι ένα PRIVE BAR CLUB όπου πολλοί συναντώνται εκεί και εκεί διαδραματίζονται επίσης πολλά.

Ο Μισάνθρωπος Ο Μισάνθρωπος Ο Μισάνθρωπος